Lezing Woensdag 12 December 2018

Xerxes in Babylon: van Herodotus tot de film “300”

Prof. Caroline Waerzeggers (Oude Nabije Oosten Studies,
Universiteit Leiden)

12decDe laatste jaren is er een fel debat opgelaaid tussen oudhistorici, archeologen en assyriologen over de aard van Xerxes’ beleid in Babylonië na de opstanden van 484 v. Chr. Gedroeg hij zich als wreed tiran of eerder als berekenend bureaucraat? Trok hij een spoor van vernieling door het land of probeerde hij juist door rationele maatregelen de situatie onder controle te krijgen? In deze lezing duid ik de onenigheid over deze kwestie tegen de achtergrond van zowel de populaire perceptie als het historische onderzoek van het Achaemenidisch-Perzische rijk.

 

De lezing zal doorgaan in lokaal 01.28 van het Mgr. Sencie Instituut, Erasmusplein 2 om 20u.

 

Reacties