Lezing 5 maart 2014

“HIJ DIE HET BIER NIET KENT, WEET NIET WAT GOED IS!”

DRONKENSCHAP EN KATERS IN HET OUDE NABIJE OOSTEN

– Prof. Dr. Jan Tavernier (UC Louvain)

sumerian-tablet-beer-drinking1Alcohol is reeds sinds mensenheugenis een deel van het leven. Bier, wijn en andere alcoholische dranken hebben zowel plezier als ellende met zich meegebracht. Dit was ook zo in het Oude Nabije Oosten, waar bier en wijn ontzettend veel vermeld worden in het tekstmateriaal. Zo weten we redelijk wat van het brouwproces van bier in Mesopotamië. Ook de sociale rol van bier en wijn in het Oude Nabije Oosten is reeds intensief bestudeerd geworden.

Het is echter ook eens interessant te kijken naar de overconsumptie van alcohol in het Oude Nabije Oosten. Zowel goden als mensen deden zich graag tegoed aan meer dan één biertje of wijntje, met alle gevolgen van dien (dronkenschap, katers, enz.).

De lezing zal dieper ingaan op die gevolgen. Verschillende teksten uit het Oude Nabije Oosten die ons informatie kunnen bezorgen over dronkenschap zullen worden besproken om te onderzoeken hoe de mensen van het Oude Nabije Oosten omgingen met de gevolgen van de overconsumptie van alcohol.

Meer informatie

Reacties