Lezing 7 mei 2014

De talen van Anatolië en de taal van Troje

– Dr. Alwin Kloekhorst (Universiteit Leiden)

y6nwyne9ck_AnatolianLrgIn deze lezing gaat de spreker op zoek naar een antwoord op de vraag ‘welke taal werd er in Troje gesproken?’. Deze zoektocht leidt langs vele talen die door vele verschillende volkeren werden gesproken in het oostelijk Middellandse Zeegebied in het 2de en 1ste millennium v.Chr. Tijdens de lezing zullen we kennis maken met de taal van de Hittieten, de Luwiërs, de Lyciërs, de Frygiërs, etc. Aan de hand van veel beeldmateriaal en voorbeelden zal de spreker de soms ingewikkelde taalsituatie in het gebied rondom Troje schetsen.

De lezing begint om 20 uur in lokaal 01.28 van het Mgr. Sencie Instituut, Erasmusplein 2 (achter de Centrale Universiteitsbibliotheek) te Leuven.

Meer informatie

Lezing 2 april 2014

Te mooi gekleed, te arrogant.

De christelijke elite van middeleeuws Cairo

– Drs. Mat Immerzeel (Universiteit Leiden)

Hoewel de Egyptische christenen na de Arabische verovering in de zevende eeuw meer en meer de druk van de opkomende Islam voelden, speelden hun civiele voormannen lange tijd een belangrijke rol in het bestuur van het land. Deze elite bestond  voornamelijk uit schrijvers die in sommige gevallen op hoge posities waren benoemd. Binnen de Koptische kerk vormden deze sjeiks, of archons, een onmisbare schakel tussen de gelovigen en de kerkelijke autoriteiten.  De elite nam het voortouw bij de bouw, verbouwing en decoratie van kerken, speelde een belangrijke rol bij de kerkelijke vernieuwing, en bemoeide zich nadrukkelijk met de verkiezing van patriarchen. In de late dertiende eeuw kwam de moslimbevolking in opstand tegen deze machtige groep, hetgeen uiteindelijk resulteerde in opgelegde bekeringen. De lezing gaat in op de invloed van de sjeiks en op de kerkelijke kunst die onder hun auspiciën tot stand is gekomen.

Meer informatie

Facebook